Lediga jobb som Naturvetenskapligt arbete i Skurup

Se lediga jobb som Naturvetenskapligt arbete i Skurup. Genom att välja en specifik arbetsgivare kan du även välja att se alla jobb i Skurup som finns hos arbetsgivaren.

laboratorietekniker inom mikrobiologi till kemikalia ab

Ansök    Apr 8    Randstad AB    Mikrobiolog
Arbetsbeskrivning Har du erfarenhet av laborativt arbete och intresse för att arbeta i en bred roll på ett litet och familjärt företag inom livsmedelsproduktion? Då kan rollen som Laboratorietekniker på Kemikalia vara ditt nästa steg i karriären! Kemikalia expanderar och söker nu dig som lockas av att bli en del av en organisation med korta beslutsvägar där du får en varierad roll med stort eget ansvar och möjligheten att växa och utvecklas.  Ansvarsområd... Visa mer
Arbetsbeskrivning
Har du erfarenhet av laborativt arbete och intresse för att arbeta i en bred roll på ett litet och familjärt företag inom livsmedelsproduktion? Då kan rollen som Laboratorietekniker på Kemikalia vara ditt nästa steg i karriären! Kemikalia expanderar och söker nu dig som lockas av att bli en del av en organisation med korta beslutsvägar där du får en varierad roll med stort eget ansvar och möjligheten att växa och utvecklas. 

Ansvarsområden
Kemikalia utvecklar, producerar, säljer och distribuerar ingredienser till mejeriindustrin i Sverige och övriga Norden så att deras produkter kan leva upp till konsumenternas förväntningar. På laboratoriet utförs kvalitetskontroller och produktionsuppföljning och vid behov tar de även hjälp av externa analyslaboratorier. Analyserna utförs i enlighet med etablerade referensmetoder kompletterade med egenutvecklad metodik.

Rollen som Laboratorietekniker är bred och delad mellan laborativt arbete och arbete i produktionen. Fördelningen kommer att variera över tid beroende på var arbetstopparna uppkommer vilket gör att ditt arbete kommer att vara mycket varierat. Den laborativa delen av rollen innebär arbetsuppgifter som till exempel grundläggande laboratoriearbete, traditionella mikrobiologiska analyser, ansättning av prov och avläsning av dessa. I rollen ingår även att sätta upp nya analyser, uppföljningsförsök samt kontroll och kalibrering. 

Arbetsuppgifterna inom produktionen innebär bland annat praktiskt arbete med ymphantering, sterilisering, hopkoppling och montering för fermentering. Här får du även vara med i styrningen av fermenteringen, provtagning och registrering av prov. Andra arbetsuppgifter i produktionen är mikroskopering, centrifugering-separering, blandning, filtrering samt kontroll och underhåll.

Välkommen till en bred roll på ett spännande bolag som växer och där du får stora möjligheter att vara med och påverka!

Arbetstider
Tjänsten är på heltid.

Kvalifikationer
Vi söker dig med en eftergymnasial utbildning inom naturvetenskap, gärna med inriktning mot mikrobiologi. För att kunna axla rollen behöver du ha en god labbvana, tala och skriva svenska flytande samt ha goda kunskaper i engelska i såväl tal som skrift. 

Som person är du praktisk, ordningsam och strukturerad. Andra egenskaper som utmärker dig är ditt flexibla förhållningssätt samt din problemlösande approach. Du är innovativ och arbetar ständigt med att hitta nya metoder, lösningar och arbetssätt. Du är trygg i dig själv, arbetar självständigt och tar egna initiativ för att driva arbetet framåt. Då Kemikalia är ett litet företag är det viktigt att du också är prestigelös och beredd på att hjälpa till där det uppstår behov. 

För oss är det viktigt att all kompetens på arbetsmarknaden tillvaratas. Vi välkomnar alla sökande och eftersträvar mångfald.

Ansökan
Sista ansökningsdag är 2021-05-05, men urval och intervjuer kommer att ske löpande. Tjänsten kan komma att bli tillsatt innan sista ansökningsdag, ansök därför så snart som möjligt via www.randstad.se. 

I den här rekryteringen samarbetar Kemikalia AB med Randstad Life Sciences. Vänligen kontakta ansvarig rekryteringskonsult Emelie Lanner på [email protected] alternativt 072-9733382 vid eventuella frågor gällande rekryteringsprocessen.

Om företaget
Kemikalia har sin grund i den svenska mejeriindustrin och har sedan företaget bildades 1914 varit en viktig leverantör till den svenska mejeriindustrin. Vår mångåriga, samlade kunskap är grunden vi står på. Detta i kombination med utveckling, ny teknik och unikt kunnande gör Kemikalia till ett av de ledande företagen inom sin bransch.

Företaget ingår idag i den italienska koncernen Sacco System som är känd över hela världen för sin produktion av kulturer till livsmedelsindustrin. Vår verksamhet finns i Skurup sedan 1981 och den är under ständig utveckling både för mejeriindustrin och mot övrig livsmedelsindustri. Visa mindre

Miljöinspektör

Ansök    Dec 8    Skurups kommun    Miljöinspektör
Skurups kommun har runt 16 000 invånare och ligger naturskönt på den skånska sydkusten, med utmärkta kommunikationer till Malmö, Ystad, Lund och Köpenhamn. I vår kommun bor invånarna i lugnet, med staden runt knuten. Det lokala näringslivet blomstrar och inflyttningen till kommunen ökar. 1 200 medarbetare håller dagligen hjulen snurrande, med fullt engagemang för medborgarnas bästa. Hos oss är du med och bygger en attraktiv kommun där dialog, öppenhet och... Visa mer
Skurups kommun har runt 16 000 invånare och ligger naturskönt på den skånska sydkusten, med utmärkta kommunikationer till Malmö, Ystad, Lund och Köpenhamn. I vår kommun bor invånarna i lugnet, med staden runt knuten. Det lokala näringslivet blomstrar och inflyttningen till kommunen ökar.

1 200 medarbetare håller dagligen hjulen snurrande, med fullt engagemang för medborgarnas bästa. Hos oss är du med och bygger en attraktiv kommun där dialog, öppenhet och gott bemötande genomsyrar organisationen. Vi är stolta över våra korta beslutsvägar. Tillsammans gör vi skillnad!

Myndighetsenheten består av 11 anställda inom områdena miljöskydd-, hälsoskydd- och livsmedelsinspektör. En av våra duktiga medarbetare inom enheten kommer gå på föräldraledighet och därför söker vi nu en ersättare.

ARBETSUPPGIFTER
Du kommer framförallt att arbeta med enskilda avlopp, planerad livsmedelskontroll, smittskydd och andra förekommande arbetsuppgifter inom miljötillsyn. Tillsyn enligt livsmedelslagstiftningen, smittskydd covid samt tillsyn av enskilda avlopp enligt Miljöbalken kommer vara dina huvudsakliga arbetsområden, men även andra arbetsuppgifter med tillsyn enligt miljöbalken kan också förekomma. Detta är anpassningsbart efter dina erfarenheter och kunskaper.

Du kommer att fatta egna beslut på delegation, utforma tjänsteskrivelser och beslutsunderlag samt ge information, vägledning och rådgivning till företagare och allmänhet. Arbetet innebär många kontakter med företagare vilket gör att det är viktigt att du tycker om att möta människor och ta del av deras frågeställningar och ge råd i samband med kontrollen. Du behöver kunna arbeta självständigt, men på enheten ger vi varandra stöd i olika frågor, samarbetar och har ett prestigelöst förhållningssätt gentemot varandra. Det är därför viktigt att du är flexibel och anpassningsbar.


KVALIFIKATIONER
Du är utbildad miljö- och hälsoskyddsinspektör eller har motsvarande utbildning som arbetsgivaren bedömer likvärdig. Erfarenhet från tillsyn enligt livsmedelslagstiftningen är meriterande. Erfarenhet av ärendehanteringssystem Ecos2 är meriterande.

I rollen krävs att du har förmåga att göra objektiva och sakliga bedömningar, ställa tydliga krav i samband med inspektioner och kunna ta beslut. Du har känsla för service och är socialt utåtriktad. Du behöver kunna hantera pressade situationer på ett lugnt och sakligt sätt. Lätt för att samarbeta, en god kommunikationsförmåga samt att vara lösningsorienterad är positivt.
Du har även god förmåga att uttrycka dig väl i tal och skrift. Tjänsten förutsätter även god datakunskap. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

B-körkort är ett krav.

ÖVRIGT
För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen i Skurups kommun samt möjliggöra god kommunikation med våra sökande ber vi dig skicka in din ansökan digitalt och inte via e-post eller pappersformat.

Varmt välkommen med din ansökan!

Inför rekryteringsarbetet har Skurups kommun tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanbeder oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande. Visa mindre

Miljöinspektör

Ansök    Jun 17    Skurups kommun    Miljöinspektör
Skurups kommun har runt 16 000 invånare och ligger naturskönt på den skånska sydkusten, med utmärkta kommunikationer till Malmö, Ystad, Lund och Köpenhamn. I vår kommun bor invånarna i lugnet, med staden runt knuten. Det lokala näringslivet blomstrar och inflyttningen till kommunen ökar. 1 200 medarbetare håller dagligen hjulen snurrande, med fullt engagemang för medborgarnas bästa. Hos oss är du med och bygger en attraktiv kommun där dialog, öppenhet och ... Visa mer
Skurups kommun har runt 16 000 invånare och ligger naturskönt på den skånska sydkusten, med utmärkta kommunikationer till Malmö, Ystad, Lund och Köpenhamn. I vår kommun bor invånarna i lugnet, med staden runt knuten. Det lokala näringslivet blomstrar och inflyttningen till kommunen ökar.
1 200 medarbetare håller dagligen hjulen snurrande, med fullt engagemang för medborgarnas bästa. Hos oss är du med och bygger en attraktiv kommun där dialog, öppenhet och gott bemötande genomsyrar organisationen. Vi är stolta över våra korta beslutsvägar. Tillsammans gör vi skillnad!
Nu slutar en av våra miljöskyddsinspektörer hos oss och vi söker hennes efterträdare.
För oss är det viktigt att vi gemensamt stöttar och hjälper varandra i arbetet. Vi söker alltså dig som gillar ett arbete som är självständigt och varierande.

ARBETSUPPGIFTER
I rollen som miljöinspektör är uppdraget främst miljöskydd. Dina fokusområden kommer att vara miljöfarliga verksamheter, avlopp och livsmedel, men du kommer även arbeta med övrigt tillsynsarbete som förekommer på ett miljökontor. Som miljöinspektör hos oss kommer du i hög grad arbeta självständigt och i en mindre kommun blir arbetsuppgifterna varierande. I arbetet som miljöinspektör ingår att besluta i myndighetsärenden, besvara remisser samt utföra annan ärendehantering relaterad till lagstiftningen. Du är föredragande i Myndighetsnämnden för miljö och byggnad i dina ärenden.
I tjänsten ingår en viss andel systemadministration.


KVALIFIKATIONER
Vi söker dig som har högskoleexamen inom området eller annan utbildning som av arbetsgivaren bedöms likvärdig och lämplig. Erfarenhet av att arbeta inom ämnesområdet miljöskydd är meriterande och personlig lämplighet värdesätter vi särskilt. Du ska kunna uttrycka dig väl i tal och skrift samt ha god kunskap om aktuell lagstiftning. Du ska även kunna balansera din myndighetsutövning med en väl utvecklad serviceanda. Vidare krävs B-körkort och god datorvana.
Som inspektör är du pedagogisk och kan anpassa budskapet till mottagaren, så att vi i så stor utsträckning som möjligt uppnår en förståelse för våra krav. Du samarbetar väl med personer i olika sammanhang och funktioner. Vidare har du förmågan att skriva tydligt, välstrukturerat och kan anpassa dina texter utifrån den tilltänkta målgruppen. Ett lösningsfokuserat och strukturerat arbetssätt är en tillgång. Du trivs med att arbeta både självständigt och i grupp.
B körkort är ett krav.
Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

ÖVRIGT
För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen i Skurups kommun samt möjliggöra god kommunikation med våra sökande ber vi dig skicka in din ansökan digitalt och inte via e-post eller pappersformat.

Varmt välkommen med din ansökan!

Inför rekryteringsarbetet har Skurups kommun tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanbeder oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande. Visa mindre

Livsmedelsinspektör

Ansök    Feb 10    Skurups kommun    Livsmedelsinspektör
Skurups kommun har runt 16 000 invånare och ligger naturskönt på den skånska sydkusten, med utmärkta kommunikationer till Malmö, Ystad, Lund och Köpenhamn. I vår kommun bor invånarna i lugnet, med staden runt knuten. Det lokala näringslivet blomstrar och inflyttningen till kommunen ökar. 1 200 medarbetare håller dagligen hjulen snurrande, med fullt engagemang för medborgarnas bästa. Hos oss är du med och bygger en attraktiv kommun där dialog, öppenhet och... Visa mer
Skurups kommun har runt 16 000 invånare och ligger naturskönt på den skånska sydkusten, med utmärkta kommunikationer till Malmö, Ystad, Lund och Köpenhamn. I vår kommun bor invånarna i lugnet, med staden runt knuten. Det lokala näringslivet blomstrar och inflyttningen till kommunen ökar.

1 200 medarbetare håller dagligen hjulen snurrande, med fullt engagemang för medborgarnas bästa. Hos oss är du med och bygger en attraktiv kommun där dialog, öppenhet och gott bemötande genomsyrar organisationen. Vi är stolta över våra korta beslutsvägar. Tillsammans gör vi skillnad!

Myndighetsenheten består av 11 anställda inom områdena miljöskydd-, hälsoskydd- och livsmedelsinspektör. En av våra duktiga medarbetare inom enheten kommer gå på föräldraledighet och därför söker vi nu en ersättare.

ARBETSUPPGIFTER
Du kommer framförallt att arbeta med planerad livsmedelskontroll, handlägga registreringar av livsmedelsverksamheter och klagomål av olika slag. Tillsyn enligt livsmedelslagstiftningen är ditt huvudsakliga arbetsområde, men du kommer också jobba med lantbrukstillsyn, slamfrågor och smittskydd covid. Eventuellt kommer även legionella hamna på ditt bord. Detta är anpassningsbart efter dina erfarenheter och kunskaper. Andra arbetsuppgifter med tillsyn enligt miljöbalken kan också förekomma.

Du kommer att fatta egna beslut på delegation, utforma tjänsteskrivelser och beslutsunderlag samt ge information, vägledning och rådgivning till företagare och allmänhet. Arbetet innebär många kontakter med företagare vilket gör att det är viktigt att du tycker om att möta människor och ta del av deras frågeställningar och ge råd i samband med kontrollen. Du behöver kunna arbeta självständigt, men på enheten ger vi varandra stöd i olika frågor, samarbetar och har ett prestigelöst förhållningssätt gentemot varandra. Det är därför viktigt att du är flexibel och anpassningsbar.

KVALIFIKATIONER
Du är utbildad miljö- och hälsoskyddsinspektör eller har motsvarande utbildning som arbetsgivaren bedömer likvärdig. Erfarenhet från tillsyn enligt livsmedelslagstiftningen är meriterande. Erfarenhet av ärendehanteringssystem Ecos2 är meriterande.

I rollen krävs att du har förmåga att göra objektiva och sakliga bedömningar, ställa tydliga krav i samband med inspektioner och kunna ta beslut. Du har känsla för service och är socialt utåtriktad. Du behöver kunna hantera pressade situationer på ett lugnt och sakligt sätt. Lätt för att samarbeta, en god kommunikationsförmåga samt att vara lösningsorienterad är positivt.
Du har även god förmåga att uttrycka dig väl i tal och skrift. Tjänsten förutsätter även god datakunskap. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

B-körkort är ett krav.

ÖVRIGT
För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen i Skurups kommun samt möjliggöra god kommunikation med våra sökande ber vi dig skicka in din ansökan digitalt och inte via e-post eller pappersformat.

Varmt välkommen med din ansökan!

Inför rekryteringsarbetet har Skurups kommun tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanbeder oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande. Visa mindre

Energi- och klimatrådgivare 50%, miljöhandläggare 50%

Skurups kommun ligger naturskönt på den skånska sydkusten mellan hav och ås och utgör en central plats i Öresundsregionen. Med ca 15 000 invånare har Skurup en mångfald av natur, kultur och näringsliv att erbjuda. I södra delen finns två av sydkustens bästa havsbad, småbåtshamnar, fiske, golfbana och ett äkta skånskt odlingslandskap. I den norra delen breder ett böljande kulturlandskap ut sig med inslag av bokskogar samt intressanta sevärdheter och fornmin... Visa mer
Skurups kommun ligger naturskönt på den skånska sydkusten mellan hav och ås och utgör en central plats i Öresundsregionen. Med ca 15 000 invånare har Skurup en mångfald av natur, kultur och näringsliv att erbjuda. I södra delen finns två av sydkustens bästa havsbad, småbåtshamnar, fiske, golfbana och ett äkta skånskt odlingslandskap. I den norra delen breder ett böljande kulturlandskap ut sig med inslag av bokskogar samt intressanta sevärdheter och fornminnen. Kombinera arbetsliv, familj och fritid i Skurup i Nils Holgerssons hembygd.

Vår vision är att kommunen ska ha rent vatten, ren luft och mark, livskraftig biologisk mångfald och gott hälsotillstånd. Att värna om Skurups miljö och invånarnas hälsa är en viktig angelägenhet och därför har miljö- och folkhälsoarbetet en betydande plats i kommunens verksamhet
Skurups kommun har höga ambitioner att stå väl rustade inför framtidens miljöarbete .
Miljöstrategiska enheten arbetar med och utifrån flera styrdokument som Miljömålsprogram, Klimatstrategi och energiplan, samt Avfallsplan. Vårt miljöarbete genomsyras av att utveckla lösningar och vidta åtgärder som också ska fungera för framtida generationer. Att omsätta kunskap i handling – både internt och externt – är viktigt i vårt arbete.

ARBETSUPPGIFTER
Vill du arbeta som kommunens Energi och klimatrådgivare 50% samt vara med och utveckla det miljöstrategiska arbetet i Skurups kommun 50%? Har du ett starkt engagemang för miljöarbete och därmed en vilja att göra skillnad? Har du en drivande förmåga att genomföra politiskt antagna miljö- och klimatbeslut på ett enkelt, tydligt men ödmjukt sätt? Har du en hög social kompetens och en god kommunikativ förmåga för att utveckla samverkansformer inom kommunens organisation, med kommuninvånare, näringslivet, föreningar, politiker, andra kommuner och regionala aktörer? Är du van att arbeta självständigt och att arbeta i lag? Har du ett naturligt driv och avslutar arbetsmoment i takt med att du startar nya?

Då är det dig vi söker och du kommer att vara den som samordnar, förmedlar, förankrar, följer upp och rapporterar till politiken om kommunens miljöarbete. I tjänsten ingår också att bereda ärenden, föredra tjänsteyttranden och utredningar, ta fram planer etc. Du får inte vara främmande för att söka projektstöd för att genomföra miljö- och klimatprojekt.
Vi är en liten enhet och vi hjälper varandra för att klara vårt gemensamma uppdrag.

Du delar med dig av din miljökompetens till vårt team, liksom till våra förvaltningar och bolag genom aktivt deltagande i olika projekt och nätverk.
Som person är du initiativrik och tror på förändring i samverkan. Du ser helheten, gillar struktur, är uthållig och har lätt för att kommunicera på svenska i tal och skrift.

KVALIFIKATIONER
Du som söker har en grundutbildning för Energi och klimatrådgivare och en relevant naturvetenskaplig eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer likvärdig.
Det är meriterande med erfarenhet från liknande arbete i offentlig verksamhet. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet för att få en bra gruppdynamik och för att få in kompletterande egenskaper i teamet.

B-körkort är ett krav. God datorvana

ÖVRIGT
Vi kommer att arbeta med löpande urval, så vänta inte med att skicka in din ansökan!

För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen i Skurups kommun samt möjliggöra god kommunikation med våra sökande ber vi dig skicka in din ansökan digitalt och inte via e-post eller pappersformat.

Varmt välkommen med din ansökan!

Inför rekryteringsarbetet har Skurups kommun tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanbeder oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande. Visa mindre

Miljöinspektör

Ansök    Mar 31    Skurups kommun    Miljöinspektör
Skurups kommun ligger naturskönt på den skånska sydkusten mellan hav och ås och utgör en central plats i Öresundsregionen. Med ca 15 000 invånare har Skurup en mångfald av natur, kultur och näringsliv att erbjuda. I södra delen finns två av sydkustens bästa havsbad, småbåtshamnar, fiske, golfbana och ett äkta skånskt odlingslandskap. I den norra delen breder ett böljande kulturlandskap ut sig med inslag av bokskogar samt intressanta sevärdheter och fornmin... Visa mer
Skurups kommun ligger naturskönt på den skånska sydkusten mellan hav och ås och utgör en central plats i Öresundsregionen. Med ca 15 000 invånare har Skurup en mångfald av natur, kultur och näringsliv att erbjuda. I södra delen finns två av sydkustens bästa havsbad, småbåtshamnar, fiske, golfbana och ett äkta skånskt odlingslandskap. I den norra delen breder ett böljande kulturlandskap ut sig med inslag av bokskogar samt intressanta sevärdheter och fornminnen. Kombinera arbetsliv, familj och fritid i Skurup i Nils Holgerssons hembygd.

Myndighetsenheten för miljö och byggnad arbetar med myndighetsutövning och rådgivning enligt miljöbalken, plan- och bygglagen, livsmedelslagstiftningen samt inom alkohol- och tobakslagstiftningen. Vi är en mindre enhet där vi arbetar brett och delar arbetsuppgifterna inom gruppen. Som handläggare hos oss kommer du att bereda ärenden från start till mål med allt vad det innebär.

ARBETSUPPGIFTER
Som miljöinspektör utför du tillsyn enligt miljöbalken och handlägger ärenden om tillståndsansökningar, anmälningsärenden, klagomål och besvarar remisser. Fokusområden i tjänsten är miljöfarlig verksamhet, enskilda avlopp, avfall, kemiska produkter inkl. köldmedier samt receptfria läkemedel. Ditt uppdrag omfattar kravställande och beslutsfattande i din roll som myndighetsutövare. Du kommer också att arbeta förebyggande med rådgivning. I tjänsten som miljöinspektör kan du få arbeta inom enhetens alla tillsynsområden.

KVALIFIKATIONER
Du ska ha examen inom miljö- och hälsoskydd eller inom annan utbildning som kan bedömas som likvärdig. Du ska kunna uttrycka dig väl i både tal och skrift och ha god datorvana. Du behöver kunna kommunicera på svenska och engelska. Vi arbetar i Ecos och det är meriterande om du har erfarenhet som systemadministratör. Vi söker dig som har en hög social kompetens och mycket god kommunikativ förmåga med vana att bemöta människor. Du har förmågan att meddela svåra beslut tydligt, enkelt och på ett ödmjukt sätt. Du är van vid att arbeta självständigt men trivs även med att arbeta i grupp. Du har ett naturligt driv och avslutar arbetsmoment i takt med att du startar nya. Arbetet innebär många samarbetskontakter med andra aktörer och förvaltningar och du behöver därför kunna bemöta och samarbeta med dessa på ett professionellt sätt. Det är meriterande med tidigare erfarenhet som miljöinspektör. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet för att få en bra gruppdynamik och för att få in kompletterande egenskaper i gruppen.
B-körkort är ett krav.

ÖVRIGT
För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen i Skurups kommun samt möjliggöra god kommunikation med våra sökande ber vi dig skicka in din ansökan digitalt och inte via e-post eller pappersformat.

Varmt välkommen med din ansökan!

Inför rekryteringsarbetet har Skurups kommun tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanbeder oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande. Visa mindre